Hiperenflasyonist ekonomiler – güncellenmiş izleme listesi mevcut (Mayıs 2022)
UMS 29 ‘Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama’, belirli bir ülkenin ekonomisinin hiperenflasyonlu olup olmadığının değerlendirilmesi için genel rehberlik tanımlar ve sağlar. Ancak IASB, belirli yetki alanlarını tanımlamaz. Denetim Kalite Merkezi’nin (CAQ) Uluslararası Uygulamalar Görev Gücü (IPTF), ‘yüksek düzeyde enflasyonist’ ülkelerin durumunu izler. US GAAP’yi uygulamak amacıyla yüksek enflasyonlu ülkelerin durumunu izlemekle birlikte, bu tür ülkeleri belirleme kriterleri, UMS 29 kapsamındaki ‘hiperenflasyonlu ekonomileri’ belirleme kriterlerine benzer.
IPTF’nin 25 Mayıs 2022 toplantısına ilişkin tartışma belgesi şu anda mevcuttur ve Görev Gücü’nün aşağıdaki görüşünü belirtmektedir:
Üç yıllık kümülatif enflasyon oranları %100’ü aşan ülkeler:
- Arjantin
- Etiyopya
- İran
- Lübnan
- Güney Sudan
- Sudan
- Surinam
- Türkiye
- Venezuela
- Yemen
- Zimbabve
Üç yıllık kümülatif enflasyon oranlarının %100’ü aştığı öngörülen ülkeler :
Bu kategoride bu dönem için ülke yok.
Son yıllarda üç yıllık kümülatif enflasyon oranlarının %100’ü aştığı ülkeler:
Bu kategoride bu dönem için ülke yok.
Son üç yıllık kümülatif enflasyon oranları, ayrı bir dönemde enflasyondaki ani artışın ardından %100’ü aşan ülkeler:
Bu kategoride bu dönem için ülke yok.
Öngörülen üç yıllık kümülatif enflasyon oranlarının %70 ile %100 arasında olduğu veya cari dönemde enflasyonda önemli (%25 veya daha fazla) artış olduğu ülkeler
- Angola
- Haiti
IPTF ayrıca, üç yıllık kümülatif enflasyon oranları %100’ü aşan veya izlenmesi gereken, gerekli veriler mevcut olmadığı için analize dahil edilmeyen ek ülkeler olabileceğini de belirtmektedir. Bahsedilen örnekler Afganistan, Suriye ve Ukrayna’dır.
Tam sayılar, sayıların hesaplanmasına ilişkin ayrıntılı açıklamalar ve Görev Gücü’nün gözlemlerini içeren tam liste, aşağıdaki linkte mevcuttur .