Değerleme Hizmetleri
Değerleme, finansal modelleme ve finansal fizibilite çalışmaları; şirketlerin karar alma süreçlerinde, birleşme ve satın alma işlemlerindeki fiyatın belirlenmesinde ve finansal tabloların hazırlanmasında gerçekleştirilen çalışmaların başında gelmektedir.
Bu çalışmaların sonuçları aşağıdaki soruları yanıtlamaktadır:
- Bir yatırımcı için şirketimin değeri nedir?
- Şirketimin değerini etkileyen temel unsurlar nelerdir?
- Hedef bir şirketin değeri benim için nedir?
- Şirketimin markaları, patentleri, kontratları ve müşteri ilişkileri gibi maddi olmayan duran varlıklarının değeri nedir?
- Bir satın alma işleminden sonra, UFRS 3 kapsamında yapılması gereken satın alım fiyatının dağıtılması çalışmasını nasıl gerçekleştirebilirim?
- Satın alma sonrasında oluşacak bilançomun şirketimin gelecekteki performansı üzerindeki etkilerini nasıl saptayabilirim?
- Şirketimin değerini nasıl artırabilirim?
- Şirketimin mevcut sermaye yapısının şirket değeri üzerindeki etkisi nedir?
- Bir yatırım projesinin karlılığını nasıl ölçebilirim?
- Şirketimin değerini maksimize edecek optimum finansman yapısı nedir?
- Şirket Değerlemesi
ARSEN, şirket satın alınması, şirket satılması veya şirket birleşmesi sırasında, ortaya çıkması olası fiyata baz teşkil edecek şirket değerinin belirlenmesi konusunda danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Bu değer, olası bir pazarlık durumunda gereksinim duyacağınız, ikna edici kanıtlarla da desteklenir.
- Satın Alma Fiyatının Dağıtılması (Purchase Price Allocation – PPA)
“Satın Alma Fiyatının Dağıtılması” kavramı, satın alım fiyatının, ilgili muhasebe standartlarının (UFRS 3 ve SFAS 141) gerektirdiği doğrultuda, satın alınan tüm maddi ve maddi olmayan varlıkların üzerine dağıtılmasını ifade eder. Markalar, lisanslar ve müşteri ilişkileri gibi daha önce aktifleştirilmemiş varlıkların tespit edilmesi ve değerlenmesi zorunludur. ARSEN, özellikle maddi olmayan duran varlıkların değerlemesi konusunda uzmanlık gerektiren PPA sürecinde müşterilerine danışmanlık hizmeti sunmaktadır. PPA çalışmasının sonuçlarının, gelecekteki finansal tablolar üzerindeki etkilerinin saptanması da PPA hizmetimiz kapsamındadır. Bazı durumlarda, gerçekleştirilmesi düşünülen satın alma işlemlerinden önce, işlem sonrasında gerçekleştirilecek PPA çalışmasının gelir tablosu ve bilanço üzerindeki etkilerini önceden belirlemek, satın alma kararının alınmasında destek olmaktadır. Bu çalışmalarda özellikle ortaya çıkan şerefiye miktarı ileriye dönük olarak şirketin vergi yüküne de etki etmektedir.
- Değer Düşüklüğü Testi
Belirgin bir ömrü olmayan şerefiye ve diğer maddi olmayan duran varlıklar, ilgili muhasebe standartları (UFRS 36 ve UFRS 38) gereğince, belirli aralıklarla yeniden değerlenmelidir. ARSEN, yinelenen bu çalışmalar için, sonuç odaklı bir danışmanlık hizmeti sunar.
- Fikri Mülkiyetlerin Değerlenmesi
Markaların, patentlerin ve diğer maddi olmayan duran varlıkların doğru bir şekilde yönetilmesi, ilave gelir yaratılması ve vergi gibi maliyetlerin azaltılması konusunda büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, her türlü maddi olmayan duran varlığın değerlemesi konusunda bilgi ve deneyim sahibi olmak önem taşımaktadır. ARSEN, maddi olmayan duran varlıkları içeren tüm satın alma ve satma işlemlerinde, varlıkların değerlemesi konusunda danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
- Satın alma veya Birleşme İşlemine İlişkin Uygunluk Görüşü
ARSEN, gerçekleşen veya gerçekleşecek olan bir satın alma veya birleşme işleminin adil ve makul olup olmadığı ve işleme konu olan şirketin hissedarlarının çıkarlarını gözetip gözetmediği konusunda ‘Uygunluk Görüşü’ vermektedir.
- Hisse Devri İşlemlerinde Bağımsız Uzman Görüşü
Hisse devri anlaşmalarında, devredilecek hisselerin değerinin bağımsız uzmanlar tarafından saptanması gerekmektedir. ARSEN, söz konusu hisselerin makul değeri konusunda hissedarlara görüş bildirmektedir.